Teatern

Gilla oss:

Sundborns Teater, Kerstis Väg 3, 790 15 Sundborn|Epost: info@sundbornsteater.se

Teaterns mål


Vi eftersträvar att genomföra underhållning av högsta konstnärliga nivå

Sundborns teater ska med  skådespelare, regissörer samt övrig personal göra en teater som berör och engagerar, ger skönhetsupplevelser, oroar och roar.  Processerna ska hela tiden ledas av viljan att göra det yttersta och av högt ställda mål.


Vi vill berika kulturlivet lokalt i Sundborn och i Falu kommun men också vara en teater för hela Sverige och all den turism som frekventerar Sundborn.

Teatern ska vara en mötesplats för kulturen i Sundborn. Inte bara genom teatern utan även genom kringarrangemang såsom föreläsningar, berättarkvällar och litteraturträffar. Teatern ska tillsammans med Carl Larsson-gården, Stora Hyttnäs och Sundborns andra sevärdheter vara ytterligare ett skäl till att få besökare att stanna längre i bygden. Därigenom berikas bygden och  de lokala företagarna. Teaterns evenemang ska vara lika attraktiva för de lokalt boende som för de ditresta.


Vi vill bli en återkommande verksamhet och en institution för teaterkonsten i Sundborn och i Dalarna.

Målet med Teatern i Sundborn är att det ska bli en återkommande och uppskattad händelse om somrarna. Som publik kan man lita på att Sundborns teater gör sitt yttersta för att göra  bra  föreställningar, evenemang och kringarrangemang.


Sist men inte minst.

Vi tror på alla  människors lika värde oavsett kön,sexuell läggning, ras eller etnisk härkomst, oavsett ideologisk inriktning eller religös övertygelse. Vi tror på solidaritet och omtanke om din nästa.

"Du är ganska listig, men icke så listig som jag! Jag står själv i schack, men i nästa drag kan du vara matt - likafullt"

NDBORNSTEATERSUNDBORNSTEATERSUNDBOR

Sundborns Teater


Sundborns teater är grundat av mig, Jon Karlsson.


Efter elva fantastiska men intensiva år som skådespelare på Kungliga Dramatiska Teatern började jag känna att någonting saknades med livet i Stockholm. Jag tror det var känslan av att mina drömmar och mål med teater hade ersatts av Dramatens mål. Vi bestämde oss för att flytta tillbaka till Dalarna. Det var lustigt att ett beslut som hade föranletts av så mycket betänksamhet kändes så självklart och fantastiskt frigörande i samma stund som vi klev in genom dörren till vårt nya hem i Sundborn.


Nu återupptäcktes drömmen som jag alltid burit med mig men som nästan fallit i glömska de senaste åren, idén om att skapa min helt egna sommarteater. Sommarteater har en alldeles särskild plats i mitt hjärta. Om sommaren lever teatern utanför de vanliga teaterrummen. Tar plats utomhus, i gammla lador och letar sig in i gamla fabrikslokaler, lite varstans den kan få plats. Det är nästan som om teatern har tagit semester från sig själv. I detta undantagstillstånd föds ofta något som kan kännas magiskt, ursprungligt och nästan rituellt. Ursprungligt som att någon plötsligt reser sig upp vid lägerelden och börjar berätta. Teater i sin renaste form. Ny publik som kanske inte vanligtvis går på teater hittar hit, den rutinerade teaterpubliken känner sig avslappnad och har tappat sin kritiska blick.


Sundborn är den perfekta platsen för att skapa en ny tradition, en sommarteatertradition.  Här är både vackert och märkvärdigt. Här finns naturen och här finns kulturen. Just här finns platsen för Sundborns Teater.


Jag vill skapa en teater där skådespelare och övriga medarbetare gör sitt allra yttersta, inte bara för att göra bra teater, utan också för att hitta nya spännande vägar att exprimentera med texter, känslor, tankeställningar och invanda idér. En teater som utgår från att den har världens bästa publik som förtjänar världens bästa teater. Därför måste teatern inte bara vara Sundborns bästa teater utan världens bästa Sundborns Teater.